Site icon Lemesos Live – Ειδήσεις και Νέα για την Λεμεσό

Μείωση στις πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό

Η Λεμεσός συνεχίζει να κατέχει τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης στην Κύπρο στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων. Παρά τα πολυάριθμα συνεχιζόμενα κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων νέων κτιρίων και συγκροτημάτων διαμερισμάτων, παρατηρείται αισθητή μείωση στις πωλήσεις ακινήτων, εγείροντας ανησυχίες στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (developers).

Πτώση στις πωλήσεις εν μέσω υψηλών τιμών

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το πρώτο πεντάμηνο του 2024 παρουσίασε μείωση στις πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό. Ο πρωταρχικός λόγος αυτής της ύφεσης είναι η μείωση της ζήτησης από ξένους επενδυτές, οι οποίοι πλέον επιλέγουν πιο οικονομικά συμφέρουσες πόλεις, όπως για παράδειγμα η Λάρνακα. Οι πωλήσεις που επηρεάζονται περιλαμβάνουν διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία και οικόπεδα.

Η γνώμη των ειδικών για την αγορά ακινήτων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακίνητης Περιουσίας, Πόλυς Κουρουσίδης, τονίζει ότι υπάρχει συνεχής μείωση των πωλήσεων ακινήτων από την αρχή του έτους, με τη Λεμεσό να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση και να ακολουθεί η Πάφος. Αντίθετα, η Λάρνακα και η Λευκωσία σημειώνουν άνοδο στις πωλήσεις που αγγίζουν έως και το 40%.

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των πωλήσεων της Λεμεσού είναι η εξωτερική ζήτηση που επηρεάστηκε από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τα υψηλά επιτόκια, που έχουν επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων δείχνουν συνολική μείωση 17% στις πωλήσεις ακινήτων σε όλη την Κύπρο τον Μάιο, με τη Λεμεσό να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση 7%.

Αγορά ενοικίων και κατασκευαστική δραστηριότητα

Ενώ οι τιμές ενοικίασης στη Λεμεσό παραμένουν υψηλές, εγκλωβίζοντας πολλούς νέους στα σπίτια των γονιών τους, σημειώθηκε μικρή μείωση στις τιμές ενοικίασης φέτος λόγω της αυξημένης προσφοράς. Περισσότερα διαμερίσματα είναι πλέον διαθέσιμα σε σύγκριση με πέρυσι, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στην αγορά ενοικίασης.

Παρά την πτώση των πωλήσεων, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Λεμεσό συνεχίζεται δυναμικά. Αυτή η συνεχιζόμενη εξέλιξη θεωρείται θετικό σημάδι για την αγορά, διασφαλίζοντας σταθερή προσφορά ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση, δυνητικά σταθεροποιώντας τις τιμές.

Υψηλές αξίες ακινήτων και τάσεις επενδυτών

Οι αξίες των ακινήτων στη Λεμεσό παραμένουν υψηλές, ωθώντας τους επενδυτές να εξετάσουν και άλλες πόλεις. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στη Γερμασόγεια πωλείται προς 600.000 €, έναντι 350.000 € για ένα παρόμοιο διαμέρισμα σε καλή περιοχή της Λάρνακας.

Η αγορά ακινήτων της Λεμεσού παραδοσιακά προσελκύει ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα Ισραηλινούς. Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή καθώς πολλοί στρέφονται πλέον στη Λάρνακα λόγω των πιο προσιτών επιλογών ακινήτων που διαθέτει.

Η προοπτική του μέλλοντος

Ο Κουρουσίδης προειδοποιεί τους κατασκευαστές γης να εξετάσουν προσεκτικά την πτωτική τάση των πωλήσεων πριν ξεκινήσουν νέα έργα. Η υπερβολική δόμηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά, περιπλέκοντας περαιτέρω την αγορά.

Το τοπίο των ακινήτων της Λεμεσού έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία, με πολυτελείς πύργους που απευθύνονται κυρίως σε ξένους εκατομμυριούχους. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα είναι νοικιασμένα, λειτουργώντας συχνά ως πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων λόγω των περιορισμένων και ακριβών επιλογών ξενοδοχείων πέντε αστέρων στην πόλη.

Η αγορά ακινήτων της Λεμεσού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, παλεύοντας με τις υψηλές τιμές και τη μείωση της ζήτησης. Ενώ συνεχίζεται η κατασκευή, η εστίαση πρέπει να στραφεί στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ρεαλιστική ζήτηση για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς. Για τους Κύπριους, τα υψηλά επιτόκια παραμένουν εμπόδιο για την ιδιοκτησία σπιτιού, αλλά οι πιθανές μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την τοπική ζήτηση και επενδύσεις στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: philenews

Exit mobile version